Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в понеделник повтори призивите

...
Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в понеделник повтори призивите
Коментари Харесай

Шефът на СЗО разтревожен от израелските атаки срещу Рафах

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в понеделник повтори апелите за преустановяване на огъня в Газа и изрази особена угриженост по отношение на израелските офанзиви против Рафах, където множеството от жителите на анклава са потърсили леговище, предава Ройтерс.

Израелските въздушни удари през нощта убиха 48 души в Рафах, оповестиха локалните здравни управляващи.

Гебрейесус сподели, че само 15 от 36 лечебни заведения в Газа " към момента действат отчасти или минимално "  и че филантропичните служащи дават всичко от себе си при невъзможни условия.

Говорейки на Световната държавна среща на върха в Дубай, той сподели, че СЗО, здравната организация на Организация на обединените нации, продължава да приканва за безвреден достъп за филантропичен личен състав и доставки, за освобождение на заложниците и за преустановяване на огъня.

Войната в Газа стартира на 7 октомври, когато бойци на Хамас нахлуха в гранични огради, с цел да нападат израелски градове, убивайки 1200 души и завладявайки към 250 заложници, съгласно израелските данни.

Четиримесечната война на Израел в Газа умъртви повече от 28 000 души, настояват здравните управляващи в управлявания от Хамас анклав. Организация на обединените нации съобщи, че повече от 85% от жителите на Газа са били разселени и че Газа е изправена пред апетит, като едно на всеки пет деца под пет години страда от остро недохранване.

Миналата седмица Израел съобщи, че възнамерява да нападна Рафах, последното релативно безвредно място в анклава, където са избягали повече от един милион разселени хора, лагеруващи на улицата, в празни имоти и на плажа.

" Особено съм смутен от неотдавнашните офанзиви против Рафах, където по-голямата част от популацията на Газа е избягало от разрушенията ", сподели той.

" Досега сме доставили 447 метрични тона медицински консумативи в Газа, само че това е капка в морето на фона на потребностите, които не престават да нарастват всеки ден ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР